Hestra Mountain Works – Recension

Att ha kalla och blöta händer är något som få tycker är så speciellt skönt och mysigt. Materialisten.se har kikat närmare på Hestra Army Leather GTX X­Trafit Mountain Works. En rejäl vattentät, ofodrad handske från Hestra.

Hestra är ett svenskt familjeägt företag med sin tillverkning i Sverige med erfarenhet av att göra handskar sedan 1936. Namnet Hestra är för många synonymt med hög kvalité.

Själva handsken av tunnare modell och utvecklad för klättring. Men jag skulle säga att den passar bra för alla ändamål där man vill ha en tunnare, inte så varm vattentät handske. Som en regnig höstdag på fjällvandring. Om man bryter ner mastodont namnet  Army Leather GTX X­Trafit Mountain Works i sina beståndsdelar får man en ganska bra bild över hur handsken är konstruerad.Army Leather är benämningen på lädertypen som Hestra använder för handflatan och fingrarna. Det är ett getläder som har behandlats och impregnerats för att klara tuffa tag och är Hestras tuffaste läder. Jag måste säga att lädret i Hestra Mountain Works är extremt mjukt och följsamt

Uppbyggnaden av en GoreTex X-Trafit Handske

Uppbyggnaden av en GoreTex X-Trafit Handske

Nästa del i namnet GTX X­Trafit syftar till GoreTex-membranet som handsken har. Goretex X-trafit är handskens motsvarighet till trelagers skaljackan. Längst in mot handen har man en tunn polyester liner. I lager två hittar man  GoreTex-membranet med tejpade sömmar som sitter i hop med linern och gör handsken helt vatten och vindtät. Det tredje lagret är det yttre skalet. I detta fall är det som tidigare nämnt läder i handflatan. Medan ovansidan består av nylon.

Upphängningsögla på lillfingret

Upphängningsögla på lillfingret

Andra finesser vi hittar på handsken är vadderade knogar, upphängningsöglor för att hänga handskarna i till exempel en klättersele. Det finns en större upphängningsögla vid mudden samt en mindre på lillfingret. Den på lillfingret gör så man kan hänga handskarna uppochner och på så vis slippa få in regn och snö. Båda öglorna är fiffigt gula för att stå ut från den annars svarta handsken.

Det finns också ett spänne för att dra åt handsken runt handleden och mudden har snölås i form av en gummicord och en dragsko. Är det så att man vill dra mudden över jackärmen är dock mudden i min mening lite för kort och liten för att fungera bra. Föredrar man, som jag att ha mudden innanför jackärmen är det dock skönt att inte ha den så stor vilket blir bylsigt.

Wolf Paw - Inga sömmar på fingertopparna utan lädret är vikt upp på fingret

Wolf Paw – Inga sömmar på fingertopparna utan lädret är vikt upp på fingret

Hestra Montain Works är även utrustade med något som Hestra själva kallar för Wolf Paw. Det innebär att fingertopparna saknar sömmar vilket ökar hållbarheten och så klart även smidigheten. Jag måste säga att smidigheten är bland det bästa med dessa handskar. Skall man ha de till klättring är det inga problem att hantera karbiner eller göra andra precisionsmoment.

Det finns dock en detalj som tar bort lite precision. Även om själva ytterhandsken saknar sömmar på fingrarna gör inte innerhandsken det. Längst ut på fingertoppen ligger det en söm som gör att man inte får ut fingret ända ut i handsken. Detta är en nackdel när man skall plocka upp små föremål från plana ytor etc. Lite längre in på fingertoppen är dock känslan på topp och det är inga problem att plocka med småföremål.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är en bra handske som jag använder när det inte är så kallt eller regniga dagar när blöta händer står för nedkylningen. Eller på vintern till aktiviteter där man håller lite puls och inte vill ha för varma handskar. De går även att kombinera med en liner för att få lite extra värme. Hestra Montain works har dock en ganska tajt passform så jag rekommenderar en ganska tunn liner. Som Hestra Wool Liner Active

Hestragloves.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *