Ladda dina prylar i naturen

I den digitala tidsåldern är det mer och mer prylar som vi bär med oss som behöver ström. Även när vi är ute i naturen är det ånga som vill vara uppkopplade mot omvärlden med sin telefon eller dator. Eller så har man andra prylar som underlättar tillvaron i naturen, som en GPS eller något så enkelt som en pannlampa.

Om det såg ut såhär i naturen så skulle det inte vara några problem att ladda sin telefon.

Om det såg ut såhär i naturen så skulle det inte vara några problem att ladda sin telefon.
Illustration: Frits Ahlefeldt

Många prylar kan man lösa strömtillförseln till med att ha med några extra batterier. Men många nya elektroniska prylar kommer med inbyggda eller specialbatterier som är tänkta att laddas upp ifrån ett eluttag när de är slut. Snarare än att bytas ut.

Så vad gör man när batteriet i sin älskade iPhone tar slut, eller när man skall vara borta så länge att det inte är praktiskt att ta med sig en extra ryggsäck för bara batterier. Vi tittar på några olika tänkbara lösningar i den här artikeln.

Batteripack

Batteripack kommer i alla storlekar. Som denna från Clas Ohlsson man stoppar i 4 st. AA batterier i.

Batteripack kommer i alla storlekar. Från denna från Clas Ohlsson man stoppar i 4 st. AA batterier i.

Det enklaste sättet att få lite extra ”kräm” i sin telefon med inbyggt batteri under en helgtur är med ett så kallat batteripack eller powerpack som de också kallas ibland. Det är helt enkelt att extra batteri som du laddar upp hemma och när batteriet börjar ta slut i vad-det-nu-är-du-vill-ladda kopplar du in det i ditt batteripack och strömmen susar över från batteripacket till din telefon/GPS/pannlampa etc.

Vad man skall tänka på när man köper ett batteripack är framförallt kapaciteten. Altså hur mycket ström den klarar av att laga. Detta mäter man i mAh, milliamperetimmar. Ju fler mAh, desto dyrare laddare. Med 10 000 mAh kan du ladda din telefon 2-3 gånger.

Till denna bjässe från Goal Zero som klarar av att köra ditt kylskåp som strömmen skulle försvinna.

Till denna bjässe från Goal Zero som klarar av att köra ditt kylskåp som strömmen skulle försvinna.

Både Kjell och Clas Ohlsson säljer enklare batteripack för att lite snabbt ge lite extra kräm till telefonen. Är man ute efter något lite mer avancerat och med mer effekt får man kolla hos de lite mer specialiserade affärerna. Addnature säljer märket PowerTraveller och deras Powergorilla. Naturkompaniet har i stället batteripacks från koncernkollegorna Brunton.

Ett annat märke värt att spana in är Goal Zero ett amerikanskt märke som hör till de stora spelarna när det kommer till ström i vildmarken. Men av någon märklig anledning har jag inte hittat någon återförsäljare i Sverige. Dock går de utmärkt att köpa från t.ex. Engelska Amazon (EU land, ingen tull och moms tillkommer och snabb postgång).

 Solceller

Ett annat sätt att få ström till sin elektronik är med hjälp av solen och solceller. Solceller är det man traditionellt använder vid längre expeditioner för att förse lägret med ström för att ladda till exempel satellittelefoner, GPS enheter, datorer etc. Fördelen med solceller är så klart att om solen skiner, då har du ström. De tar inte slut så som ett batteripack gör. Nackdelen är ju så klart att de inte fungerar, eller levererar betydligt mindre ström när solen inte skiner.

PowerTraveller Powermonkey eXplorer

PowerTraveller Powermonkey eXplorer

Man kan med stor fördel kombinera solceller med just batteripack för att ladda batteripacket när solen skiner för att sedan ladda sin elektronik när det passar. Faktum är att alla tre tillverkare jag nämnt som gör lite mer avancerade batteripack också gör matchande solceller.

PowerTraveller har till exempel sin Powermonkey Explorer, vilket är ett 2200 mAh batteri uppbackat av en solcell. Brunton och Goal Zero fungerar lite annorlunda. Där kompletterar man helt enkelt deras vanliga batteripack med något av deras passande solceller. Det finns några olika varianter beroende på hur fort du vill att den ska ladda och var du hade tänkt att använda den. Är du ute på vandring vill du antagligen ha en lätt att bära hopvikbar solcell. Medan om du är ute på en fullutrustad expedition kanske du vill ha något som klarar av att generera rejält med ström till hela teamets prylar.

Bränsleceller

MyFC PowerTrekk

MyFC PowerTrekk

En annan teknik för att få ström när det inte finns eluttag i närheten är med bränsleceller. Bränsleceller är en relativt ny teknik och det görs stora framsteg inom tekniken just nu. En bränslecell är enkelt förklarat en manick som omvandlar kemisk energi till elektrisk energi. Den kemiska energin kommer ofta från vätgas.

Ett företag som har tagit fram en bränslecell för outdoorbruk är det svenska företaget MyFC. Deras laddare kallar de PowerTrekk. Det är en laddare som använder vatten och en speciell puck för att generera ström. Förutom bränslecellens förmåga att generera ström har den också ett inbyggt batteripack på 1500 mAh som du kan ladda hemma innan du ger dig ut. För att använda den fyller man en del av vatten och stoppar i den speciella pucken i den andra delen. Pucken innehåller ett ämne som reagerar med vattnet och producerar vätgas. Som tillsammans med luftens syre och genererar ström i MyFC egenutvecklade bränslecell.

Brunton Hydrogen Reactor

Brunton Hydrogen Reactor

En annan bränslecell för outdoorbruk är Hydrogen Reactor från tidigare nämnda företaget Brunton. Skillnaden mellan Brunton Hydrogen Reactor och MyFC PowerTrekk är att Hydrogen Reactor inte har något inbyggt batteripack och den behöver inte ha vatten för att fungera. I stället ligger vätet bundet i patroner, ”Cores” som Brunton kallar de, som en metallhydrid. Vilket tar bort många av riskerna det innebär att bära runt på väte i fickan.

Med en core kan man ladda en iPhone ca 5 gånger. När en core är slut kan man dessutom ladda upp de igen, med hjälp av en speciell laddstation. Brunton Hydrogen Reactor är ännu inte tillgänglig att köpa men kommer att släppas under hösten.

Termoelektricitet

BioLite Campstove

BioLite Campstove

Ett annat sätt att generera ström i naturen är att använda termoelektricitet. Man använder då en krets som genererar ström när det uppstår värmeskillnader på den. Så om man värmer ena sidan, och kyler andra uppstår elektricitet.

En produkt som slår mynt av denna teknik är BioLite Campstove, det är ett vedeldat campingkök som förutom kan laga din mat även ladda dina prylar i samma veva. Förutom att ladda dina prylar så driver strömmen den genererar en fläkt för att göra din eld ännu mer effektiv.

The Powerpot

The Powerpot

Om elda med pinnar och kottar inte är din grej, utan du är mer av en gas eller bensin typ, men ändå vill ladda din telefon samtidigt som du lagar mat är The Powerpot produkten du letar efter. The Powerpot bygger på samma princip som BioLite Campstove men är i stället för ett helt kök bara en gryta du kan ställa över vilken värmekälla som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *