Patagonia släpper fluffigaste fluffjackan hittils.

patagonia-encapsilPatagonia släppte för några veckor sedan sin Encapsil Down Belay Parka. En dunjacka med hela 1000 fill power. Vilket är mycket, väldigt mycket. Fill power är ett mått på dunets fluffighet. Ju högre fill power desto mer värme per gram dun. Som om det inte vore nog så är dunet i Encapsil Down Belay Parka vattentåligt.

Dunets egenskaper kommer från en speciell teknik som Patagonia har utvecklat tillsammans med AeonClad Coatings. Tekniken börjar med ”vanligt” 800 dun som sedan behandlas med den speciella Encapsil tekniken. Vilken handlar om, om jag har förstått det hela korrekt, att man belägger dunet med en nanobeläggning av silikon med hjälp av radiovågor. Patagonia beskriver tekniken här:

http://vimeo.com/60090385

Dunet hålls sedan på plats av det ultralätta tyget 10D Pertex Endurance. Vilket är ett vattentåligt (vattentätt till 1000mm vattenpelare), vindtätt och lätt tyg. Hela jackan är sydd patagonia-encapsil-labelmed individuella dunkanaler och har inga genomgående sömmar. Detta för att hålla ett jämt dunlager över hela jackan utan kalla punkter. De delar på jackan som kan komma att utsättas för högt tryck, som axlarna, har mindre kanaler för att minimera risken att dunet vandrar iväg. Det extra fluffiga dunet tillsammans med det lätta tyget gör att totalvikten på jackan hamnar på 518 gram.

Jackan släpps bara i ett begränsat antal exemplar och varje jacka är numrerad. Den listas på Patagonias hemsida för 600 pund (ungefär 6000 kr.) men är markerad som slutsåld i alla storlekar. Redan nu säger Patagonia att de jobbar med att framställa 1200 dun.

http://vimeo.com/60191963

 

2 svar på ”Patagonia släpper fluffigaste fluffjackan hittils.

  1. Härligt, skall hålla koll på denna till nästa vinter, Gick runt o frös i år, har dock kommit till insikten att ibland så får man det man betalar för, det är så för det mesta men inte alltid! Lite research brukar löna sig! Tack för tipset!

  2. Pingback: Hydrofobiskt dun - En närmare titt. | Materialisten.seMaterialisten.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *