Recension: Patagonia Nano Puff Jacket

Patagonia Nano Puff JacketPatagonia Nano Puff Jacket är en jacka med syntetfyllning från Patagonia. Den fungerar utmärkt under skaljackan när det är kallt, som extra förstärkning när du stannar för att fika eller helt för sig själv. Patagonia Nano Puff finns i flera varianter. Med hel eller halv dragkedja, utan och med luva och med och utan ärmar. Varianten jag har valt är den som kallas för jacket. Det vill säga med hellång dragkedja och utan luva. På plagg som jag har under skaljacka eller liknande föredrar jag utan luva för att slipa knöl under jackan eller dubbla luvor.

Jackan är sydd av ett lätt polyesterskal som är DWR (durable water repellent) behandlat för att stå emot fukt. Isoleringen består av 60g Primaloft One. Primaloft One är Primalofts bästa kvalité av isolering. Man skulle enkelt förklara Primaloft som syntetiskt dun. Det är komprimerbart, varmt, andas och är vattentåligt. Om man jämför med dun så motsvarar det ungefär 550 fillpower gåsdun. Patagonia har även en varmare variant med 100g Primaloft One som heter Micro Puff Jacket.

DSC_7646Största fördelen Primaloft har mot dun är dess fukttålighet. Självklart är den inte lika tålig som en skaljacka men du behöver inte vara rädd för att ta ut din jacka i ett lätt duggregn. Det impregnerade yttertyget tar hand om lättare regn och snö. Skulle jackan ändå bli ordentligt blöt behåller den 96% av sin isolationsförmåga. Jämfört med en dunjacka som tappar sitt loft och där med isolerande förmåga när den blir blöt. Förmågan att stå emot väta är en egenskap jag värderar högt när det kommer till kläder som används under ett skalplagg. Jobbar man hårt i ett skalplagg är risken stor att man kommer bygga upp fukt under skaljackan och det vill man inte att det skall påverka isolationsförmågan på de undre lagren.

DSC_7642Jackan är av kort modell, har två fickor på framsidan samt en innerficka på bröstet. Ärmsluten är korta, elastiska och utan muddar. Den har en liten krage som dragkedjan går ända upp på och löparen har ett så kallat zipper garage, en liten flik med tyg i slutet av dragkedjan som hindrar den från att skava på halsen och hakan. I nederkant går det dra åt jackan med hjälp av gummicord och dragskor.

När det kommer till passformen så sitter den riktigt bra, skärningen gör att den sitter fint och inte känns bylsig även om han har den direkt ovanpå ett underställ. Samtidigt som den är tillräckligt rymlig att dra på sig över t.ex. en skaljacka när man stannar för att pausa. Den otroligt glatta ytan på jackan gör att den glider väldigt lätt under andra kläder (som just den där skaljackan) vilket är skönt.

DSC_7651En av de mest framstående egenskaperna på Patagonia Nano Puff Jacket är dess komprimerbarhet. Den går att stoppa in i sin egen innerficka och då blir den ungefär som en tjock pocketbok. En packpåse får i min mening inte vara för trång, då blir det för besvärligt och tar för lång tid att knövla ner den i påsen. Den här packpåsen är på gränsen för att vara för liten. När hela jackan är nere är den nästan sprängfylld. I hörnet på innerfickan sitter en liten ögla så att du kan hänga upp den med en karbin på t.ex. en klättersele.

Sammanfattat så tycker jag att det här är en kanonjacka. Den är mångsidig och användbar och får följa med på nästan allt jag gör.

Patagonia Nano Puff Jacket på Patagonia.com

 

2 svar på ”Recension: Patagonia Nano Puff Jacket

  1. Gode anmeldelser. kan rigtig godt lide dine billeder og den måde du f.eks. bruger en nalgene til at vise str på jakkerne paket sammen. Den ide tror jeg måske vi låner ovre på http://grejguide.dk.

    Du er meget velkommen til at give vores site feedback. Jeg tror du vil synes om det selv om vi skriver på dansk 🙂

    venlig hilsen
    Bjarke

  2. Tack. Ja, jag tycker packvolym, hur lätt det är att packa jackan och liknande är viktiga detaljer som inte framgår någon annanstans. Jag ska ta mig en titt på er sida, även om min danska kanske är lite knagglig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *