Vildmarksmässan 2013

VildmarksmässanUnder helgen som varit så arrangerades Vilmarksmässan 2013 i Stockholmsmässan i Älvsjö. Vildmarksmässan är nordens största friluftsmässa med sina ca 150 utställare. Bredden på utställare är stor. Här finns tillverkare, återförsäljare, upplevelse företag och turistbyråer. Under mässan hölls det även en mängd föreläsningar från olika organisationer. För den som var sugen arrangerades det prova på i slackline, parkour och mountainbike.

DSC_7659Många upplevelseföretag och researrangörer var representerade. Rosa bussarna hade kört in en hel buss i sin monter. Mitt emot Rosa bussarna hade de pratglada killarna på Crow Adventure sin monter. Det är ett Karlstadföretag som arrangerar montainbike resor till bland annat Österrike för små grupper, nybörjare som experter. De står för cyklar och övrig utrustning som behövs för cyklingen. Allt du behöver ta med dig är handbagage med dina personliga prylar och kläder.

DSC_7656En annan utställare jag verkligen fastnade för var Zoomcamp som ställde ut tillsammans med övriga i ”Vildmark nära dig” montern. Zoomcamp erbjuder naturupplevelser av det lite mer ovanliga slaget. Med hjälp av ett terränggående eldrivet fordon guidar zoomcamp grupper i naturen. Prylmänniska som jag är (och detta är ju trots allt en prylblogg) kan jag inte låta bli att gotta ner mig i detta fordon. Det är ett el och fyrhjuls drivet fordon med en navmotor på varje hjul som utvecklas i Västerås. Ursprungligen är det tänkt för att hjälpa rörelsehindrade ut i skogen. Men det hindrar ju inte en fullt frisk människa att använda den! På plan mark gör den ungefär 20 knyck, vilket gör att den klassas som cykel och alla får köra den. På en laddning kommer man teoretiskt 6 mil. Mer realistiskt i terräng är 3,5 mil. Sen är det bara att byta batteripacken och fortsätta! Skulle du vara sugen att köpa en själv kostar de 79 500 kr.

Övrigt på prylfronten måste jag tyvärr säga att jag blev lite besviken. De märken som fanns representerade var ofta mer portabla butiker än bra representanter för sitt märke. Värst var nog Ullmax som hade anlitat ett fotbollslag som stod i sin monter för att sälja deras produkter. Naturligt så hade de ingen större kunskap om produkterna och kunde inte svara på mina frågor på vad det är för merinoull som används eller hur de tänker när de lägger syntet mellan kroppen och ullen.

Primus var lite bättre. De hade en representant som gärna demonstrerade deras Multifuel kök och visade upp deras nya ETA kastruller med, nytt för i år, helt inbyggd värmeväxlare. Dessa skulle ha ,vad han hävdade, 80% verkningsgrad. Tyvärr undvek han notoriskt mina frågor om de nya vätskematade gasolköken som Primus har på gång. Trots jag frågade minst tre gånger.

AretsAventyrareUnder lördagen på mässan korades också årets äventyrare. Årets kvinnliga äventyrare vanns av Linda Västrik som har följt en pygméstam i Kongos djungler. Årets manliga äventyrare vanns av Christian Bodegren som under nio månader paddlade genom Sydamerika bland diverse olika saker som ville äta upp honom, bla. krokodiler, pirayor och bitande insekter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *