Recension: Patagonia Super Alpine Jacket

Patagonia Super Alpine Jacket

Patagonia Super Alpine Jacket

Patagonia Super Alpine Jacket hör till Patagonias värstingjackor när det kommer till skaljackor. Det är en allroundjacka med alpina miljöer i tanken som skall kunna skydda dig från det värsta tänkbara vädret. För att kunna göra detta använder Patagonia Goretex Pro Shell som är Goretex mest tåliga och vattentäta tyg.

GoreTex Pro Shell i genomskärning

GoreTex Pro Shell i genomskärning

Pro Shell är ett trelagers membran där du har membranen bakat mellan ett tåligt yttermaterial och ett skyddande innermaterial. Tyget är sedan DWR (durable water repellent) behandlat vilket gör att tyget inte blir blött och väter igenom utan vattnet pärlar sig och rinner av.

Alla Pro Shell jackor delar samma membran och innertyg men den yttre väven kan anpassas efter önskemål. På de mest utsatta ställena på jackan (axlar, framsida och luva) förstärkt med ett lite tåligare yttre väv (166 g/m2 150 denier). På mindre utsatta ställen så som på ryggen, under armhålorna och nacke har Patagonia nöjt sig med ett lite tunnare tyg (129 g/m2 40 denier) Det här gör att jackan (enligt Patagonia) väger in på 524 gram.

Jackan har två stora bälgfickor på bröstet. Att man valt att sätta de på bröstet är för att man bekvämt skall kunna ha klättersele eller ryggsäck med avbärarbälte utan att fickorna skall vara ivägen. När man inte har någonting i fickorna så försvinner de snyggt och smidigt på fronten. Samtidigt så rymmer de en imponerande volym när de är fullstoppade. Man får utan vidare i en 1 liters Nalgene flaska i vardera ficka.

De speciella muddarna.

De speciella muddarna.

Muddarna på ärmarna är i ett slags gummiliknande material som skall stänga ute väta och hålla inne värme utan att bli blöta eller suga vatten. Det gör de bra. Man får lätt känslan att man skulle få en jobbig klibbig och blöt känsla mot ett gummimaterial men den uteblir. Ärmsluten är vida med en rejäl kardborreförslutning vilket gör att man lätt kan dra den över tjockare vantar etc.

Alla dragkedjor på jackan är laminerade och vattentäta. Förutom fickorna och fronten är jackan försedd med två långa dragkedjor under armarna för att släppa ut överskottsvärme och fukt när man jobbar hårt. Alla dragkedjor är försedda med rejäla grepp så de är lätta att få tag på och manövrera även med tjocka handskar. När det kommer till dragkedjorna under armarna är de lite svåra att justera eftersom de är laminerade går de lite trögare än en vanlig dragkedja samtidigt som de sitter i armhålan vilket gör det lite svårt att spänna upp tyget så dragkedjan får en rak väg att gå.

Justeringen för luvan samt blixtlåset. Under det svarta partiet sitter dragskon för corden.

Justeringen för luvan samt blixtlåset. Under det svarta partiet sitter dragskon för corden.

Luvan har en liten skärm och är rejält tilltagen för att kunna rymma en hjälm. Den har en elsatisk cord som går bak från luvan och runt huvudet och justeras med en dragsko som är fastsydd på baksidan av luvan. På framsidan sitter två dragskor som med en elastisk cord justerar runt ansiktet. Luvan sitter bra både med och utan hjälm och håller vädret utanför. Justeringen runt höften är av samma princip som för luvan. En elastisk cord och en dragsko. Alla dragskor är insydda i jackan och markeras med ett annat tyg (samma tyg som muddarna). Även dessa är inga problem att använda med handskar. Det är enkelt att dra åt med den här lösningen lite men svårare att släppa efter. På insidan av kragen har tyget fått en flossad yta för att vara bekvämare mot huden på hakan och kinderna.

Passformen är vad Patagonia kallar ”Regular”. Den är inte formsydd som t.ex. Arcteryx jackor utan mer rak i snittet. Du kan bekvämt använda jackan med bara ett underställ samtidigt som du har plats för ett tjockare mellanlager. På vintern använder jag jackan frekvent med en Patagonia Nano Puff jacket under. För egen del hade jag gärna sett att den var i lite mer formsydd runt t.ex. midjan då jag är ganska smal själv. Jag upplever också ärmarna som lite för långa för mig.

Jackan hoprullad - lite större än en 1-liters nalgene.

Jackan hoprullad – lite större än en 1-liters nalgene.

Super alpine jacket är en jacka man hellre har på sig än i väskan. Som sagt tidigare så väger jackan ett drygt halvkilo och tar ungefär lika mycket plats i din ryggsäck som din sovsäck. Inget onormalt för den här typen av jacka men har man inte höga krav på slitstyrka utan bara behöver ha en regnjacka för fjället så skall man nog kolla på en jacka i t.ex. Goretex Paclite eller Activeshell.

När det kommer till andningsförmåga är det svårt att säga något konkret. Jobbar du hårt i en skaljacka oavsett märke och väv kommer det bildas kondens. Därför är det viktigt att på olika sätt försöka ventilera ut överskottsvärme och fukt. Är man rätt klädd under och har öppnat under armarna så klarar man ofta sig bra.

På det hela taget så är Patagonia super alpine jacket mycket trevlig allroundjacka som fungerar på de flesta ställen där man vill skydda sig från vädrets makter och behöver ha ett slittåligt plagg. Till fördelarna hör den bra luvan och att alla funktioner på jackan är lätta att justera även med tjocka handskar på händerna. Dess största nackdelar är vikt, packvolym och pris.

Super Alpine Jacket på Patagonias officiella hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *