Recension: Primus C & H Termos

Primus C & H TermosPrimus C & H Termos är en av de vanligare termosarna, eller vakuumflaska som är den korrekta benämningen, som man hittar i både friluftsbutiker, stormarknader och andra som säljer termosar (vakuumflaskor). Det är som alla moderna termosar en dubbelväggig ståltermos med vakuumisolering. Termosen har en svartlackad finnish med en lite struktur i.

Primus skickar med två olika korkar till C & H Termos. Det ena är en så kallad ClickClose-kork. Det vill säga en kork som du inte behöver skruva i och ur utan trycker på en knapp för att öppna så du kan hälla upp din dryck. Den andra korken de DSC_7625skickar med är en mer traditionell skruvkork som sägs skall isolera lite bättre.

Just att det är två korkar med tycker jag ger Primus lite pluspoäng. Ofta får man bara med en ClickClose-kork när man köper en ny termos. Den är väldigt smidig men svår att diska. Därför föredrar jag den traditionella skruvkorken när jag använder termosen till varm choklad.Jag tycker att den håller värmen relativt bra. Under förutsättning att du förvärmer den ordentligt innan. det vill säga att du fyller den med kokande vatten under minst 10 minuter innan din ordinarie dryck. Annars kan du lätt tappa 10 grader de första 10 minuterna.

DSC_7636För att testa hur väl den håller värmen började jag med förvärma termosen med kokande vatten i 15 minuter för att sedan koka upp vattnet igen och fylla termosen så den var helt full. Testet gjordes med 0,75 liters varianten och den vanliga skruvkorken eftersom den skall ha den bästa isoleringen. Sedan förvarades termosen i ett kylskåp där temperaturen låg mellan 4-6 grader under testet. En gång i timmen togs den ut för att mäta temperaturen på vattnet.

Termosdiagram

Direkt från grytan, innan korken skruvas på första gången, är vattnet i termosen 97 grader varmt. Efter 3 timmar har det sjunkit 10 grader och är nere på 87. Efter ytterligare 3 timmar så har vattnets temperatur sjunkit till 80 grader. Efter 15 timmar så var temperaturen nere i 63 grader. Som synes så är temperaturminskningen i termosen ganska linjär. De fösta 6 timmarna så minskar den nästan 3 grader per timme. Över 15 timmar så är det lite drygt 2 grader per timme.

Det här innebär att du kan hålla ditt vatten varmt i ca 6-8 timmar innan det börjar bli för kallt för att tillaga din frystorkade påse eller ha till ditt kaffe. Men räkna med betydligt kortare om du är ute när det är kallare än de 4-6 grader som testet gjordes i.

När det kommer till stryktålighet så tål den ganska rejäla smällar utan att bli bucklig. Däremot blir det lätt jack och släpp i lacken på termosen. Dessvärre så läcker testexemplaret, med båda korkarna. Jag skulle gissa att det beror på att gummipackningarna på korken är för klena. På det hela är detta en helt okej termos, den håller värmen under hela turen, och tål lite stryk. Men kolla noga om du köper en så att den inte läcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *