Recension: The North Face Base Camp Duffel

The North Face Base Camp Duffel

The North Face Base Camp Duffel Medium (72L)

En duffelväska är enligt mig det mest idealiska när man skall transportera grejer från a-b och man inte planerar att bära på de själv några längre sträckor. Som till exempel vid resor med bil och flyg. Därför har jag testat en av de mer populära duffelväskorna. The North Face Base Camp Duffel.

The North Face Base Camp Duffel har funnits ända sedan 1978 och är måttstocken för hur en duffelväska skall vara. Den kommer i storlekar från 25 liter (XS) till smått otroliga 155 liter (XL). Samt i ett stor variation av färger, vilket jag ser som en viktig fördel. Det underlättar alltid att ha en väska som sticker ut ordentligt vid flygplatsens bagageband.

Det första som slår en när man först packar upp den är hur otroligt robust den är. Väskan är sydd i en tjock TPE-laminerad ballistisk nylonväv som känns i det närmaste outslitbar. Botten på väskan är dessutom förstärkt ytterligare! Hela väskan är sydd som en cylinder med runda kortsidor. Detta för att inte få några hörn som lätt slits.

Utsidan

The North Face Base Camp Duffel

The North Face Base Camp Duffel Medium (72L)

Utsidan av väskan är ganska avskalad. Det finns inga utvändiga fickor eller liknande. Längs långsidorna sitter det ”daisy chains”, ett band med sydda öglor. Perfekt om du behöver knyta fast din väska på ett biltak, kanske en jak, eller om du vill hänga på ännu mer utrustning på utsidan. På kortsidorna sitter det rejäla greppvänliga handtag. Perfekt när man drar den ur bagaget på bilen/bussen eller fångar upp den på bagagebandet på flygplatsen.

 

Ryggsäcksremmarna på The North Face Base Camp Duffel

Ryggsäcksremmarna på The North Face Base Camp Duffel

På toppen hittar man naturligtvis öppningen, en stor D-formad öppning som är lätt att packa i. Handtag för att bära väskan i handen. Och det som gör att The North Face Base Camp Duffel står ut från alla andra väskor; Ryggsäcksremmarna. De här remmarna gör att man kan bära väskan på ryggen precis som en ryggsäck, dessutom bekvämt! En funktion jag är lika lycklig över varje gång man skall ta sig mellan buss och tunnelbanestationer till sitt hotell. Eller mellan bilen och sitt base camp. Något att tänka på är att tyget i väskan är väldigt tätt (mer om det senare) och hamnar direkt mot din rygg. Vilket kommer göra att efter några kilometers promenad kommer du vara genomvåt på ryggen.

Den andra funktionen som jag tycker gör att The North Face Base Camp Duffel är snäppet vassare än andra väskor jag testat är de båda kompressionsremmarna på vardera långsida. Skulle du inte packa väskan full så kan du dra ihop den med dessa. Detta är speciellt användbart när man vill bära väskan på ryggen.

Insidan

Insidan på The North Face Base Camp Duffel

Insidan på The North Face Base Camp Duffel

Fortsätter man in i väskan kommer man stöta på det The North Face Base Camp Duffel har fått mest kritik för och det är dragkedjan. Jag är inte speciellt orolig för att den skall gå sönder, men jag hade gärna sett en lite kraftigare dragkedja för att ackompanjera den robusta känsla tyget ger. I locket finns det en meshficka för att förvara små saker som lätt kommer bort. I meshfickan hittar man också en liten plastkarbin att knäppa fast sina nycklar i.

Packning

När man börjar packa väskan så kommer man märka att man får släppa efter rejält på ryggsäcksremmarna för att de inte skall ligga i vägen över öppningen. Väskans form gör att man får tänka efter lite när man packar. Det är lätt att få tomma utrymmen i kanterna och på så vis inte nyttja hela volymen. Det tjocka tyget är lite stelt. Det gör att man kan ställa upp väskan utan att den kollapsar, vilket är till en fördel när man packar. The North Face Base Camp Duffel har samma tyg på insidan som utsidan, vilket kan bli till en nackdel om du har köpt en väska i en mörk färg. Hade insidan varit i en ljus färg t.ex. gul är det lättare att hitta det man letar efter.

Väderskydd

The North Face Base Camp Duffel regntestas

The North Face Base Camp Duffel regntestas

Tidigare nämnde jag att tyget är tätt. Men exakt hur tätt? Det fanns bara ett sätt att ta reda på det. Packa den full, den testade väskan är storlek M (72 liter) så hela linneskåpet fick vara med i testet, för att sedan ge den en rejäl dusch. Resultatet var ungefär som jag väntade mig. Medan tyget är helt vattentätt är inte sömmarna eller dragkedjan det. Jag skulle inte vara orolig om det kom en regnskur på den, men att lämna den ute i ett kraftigt hällregn är nog ingen bra idé. Att helt dränka den är inte på fråga om du hade tänkt dig behålla innehållet torrt.

Om man sammanfattar det hela så skulle jag säga att ryggsäcksremmarna tillsammans med kompressionsremmarna gör The North Face Base Camp Duffel väldigt användbar, bekväm och en given reskamrat värd sitt relativt höga pris.

 www.thenorthface.com

3 svar på ”Recension: The North Face Base Camp Duffel

    • Nja, TNF kallar den själv D-formad. De tänker då på formen på locket.

      Den sidan av locket som är fastsydd i väskan är helt rak medan de övriga hörnen har lite rundare former.

  1. Pingback: Recension: Mountain Hardwear Expedition Duffel | Materialisten.seMaterialisten.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *