Fjällräven G-1000 är ett av Fjällrävens paradnummer. Det är en väv som har varit med ända sedan slutet på 60-talet! Det är en slitstark väv av 65% polyester och 35% bomull som är i princip vindtät och helt myggsäker. Vaxar man sedan väven blir den dessutom vattenavvisande.
G-1000 var från början tänkt som en tältväv, men det visade den sig vara för tung för. Vad som den passade bättre till var kläder och 1968 lanserade fjällräven den nu mer klassiska Grönlandsjackan i just G-1000.
G-1000 är i sig inte speciellt vattenavvisande i sig eftersom det är gjort av polyester och bomull suger det tvärtom vatten. Vad man då har gjort för att göra väven mer vattenresistent är att vaxat fibrerna med en blandning av paraffin och bivax. När man sedan tvättar plagget kommer vaxet att gå ur tyget.
Möjligheten att tvätta ur vaxet är en medveten funktion hos tyget. Fördelen med att kunna tvätta ur vaxet är att man på t.ex. sommaren, eller om man åker utomlands har möjlighet att tvätta ur vaxet och på så vis få ett mer ventilerande plagg.
När man skall vaxa skall man först tänka på vad det är för plagg man har. Fjällräven har plagg i ren G-1000, som byxorna ViddaPro eller Grönlandsjackan. Dessa plagg är enklast att vaxa. Har man någon form av hybridplagg där det är andra tyger blandat med G-1000, som på Keb Trousers, så behöver man vara noga med vilka ytor man vaxar och vilken temperatur man använder.
För att vaxa G-1000 börjar du med att gnugga vaxklossen direkt mot tyget så det blir ett tunt lager med vax på på hela tyget. Så som bilden till höger visar. Försök få ett så jämt lager som möjligt. Lägg inte på för tjockt lager på en gång utan upprepa i stället hela processen om du önskar större vattentålighet.
Sedan skall man värma vaxet så det smälter in i fibrerna. Det enklaste sättet att göra detta på är enligt mig att använda ett strykjärn på låg till medelhög värme. Till detta har jag ett gammalt strykjärn utan ånga. Använder du ett mer modernt strykjärn kom i håg att stänga av ångfunktionen och torka av sulan innan du använder det till andra kläder.
Den här metoden fungerar på alla fjällrävens kläder. Med några få undantag. Har man byxor med stretch i som Keb Trousers så kan man vaxa allt utom stretchpanelerna som lämnas orörda. Kläder med Hydratic foder bör man inte ha strykjärnet varmare än på låg värme (en prick).
Har man ett G-1000 plagg med dunvaddering bör man inte använda strykjärnsmetoden då det innanför är ett värmekänsligare syntetfoder som håller dunet på plats. För att vaxa ett dunvadderat plagg gnuggar du på vaxet som vanligt. Sedan torktumlar du plagget på låg värme tillsammans med några tennisbollar. Ett tips är att stoppa plagget i ett gammalt påslakan eller liknande för att minimera spridningen av vaxet i torktumlaren. En annan variant är att smälta vaxet med en hårtork.
Man kan också vaxa sina byxor eller sin jacka i fält genom att stryka på vax och sedan försiktigt smälta det över sitt friluftskök eller en glöd. För plagget fram och tillbaka tills du ser att vaxet börjar smälta. Börja med plagget på avstånd och för det närmare värmen. Tänk på att hela tiden ha tyget i rörelse så du inte bränner det.
Det kan vara smart att lägga på några extra lager vax på speciellt utsatta ställen. På byxor är det ofta över knän, bak och vid bensluten. På en jacka kan man lämna hela ryggen ovaxad om man har tänkt bära ryggsäck medan man vaxar framsidan och lägget något extra lager på axlar och luva.
Som ren kuriosa har jag även testat att vaxa ett par vanliga jeans med grönlandsvax och det går! Man kan få en ganska bra vattenresistens på ett par vanliga jeans med grönlandsvax. Nackdelen är att det går åt ganska stora mängder för att få ett tillfredsställande resultat. Vilket gör tyget ganska stelt och känns lite vaxigt och kletigt.