För ett tag sedan skrev vi om Meindl Respond, en vattentät Goretexsko. Goretex i all ära men riskerar man inte att bli blöt om fötterna så finns det ingen anledning att trampa runt med ett tätt membran runt fötterna. Så för de där torra dagarna har vi testat Haglöfs Crag.
Haglöfs Crag är en låg sko lämplig för anmarsch och lättare vandring. Som första intryck ger Haglöfs Crag ett högt kvalitetsintryck. Ovansidan är gjord i syntetläder och ett ganska tätt men välventilerande mesh-tyg, ”3D-mesh” som Haglöfs kallar det. Även skosnörena som är riktigt rejäla och påminner mycket om repsnöre bidrar till kvalitetskänslan.
Yttersulan är en gummisula som Haglöfs kallar för HSH. Den är förhållandevis hård vilket borgar för hög slitstyrka samtidigt som trots det har ganska bra friktion. Mönstret i sulan är ganska sparsamt och inte speciellt djupt. Detta gör att det inte fastnar grus och sten så lätt. Sulan är dock inte uppdragen framför tårna utan där har man i stället limmat en bit med syntetgummi. En lösning som ställer större krav på limningen av sulan.
Mellansulan är av EVA, ett skumplastmaterial som ger lite dämpning. Mellan mellansulan och innersulan ligger det även en plastbit för att stabilisera skon. Även bakkappan på skon har fått sig en omgång med hårdplast och är mycket stabil. Innersulan är inga större konstigheter. Den har en liten extra dämpkudde och en bra kopp för hälen och stödet för hålfoten är bra. Plösen på Haglöfs Crag är lång och precis som övriga skon välvadderad. Vilket gör att skon är väldigt skön att ha på sig men kan i bland upplevas som lite varm.
Jag har har testat Haglöfs Crag bland annat under två veckors storstads semester där jag gått många timmar på hårda underlag varje dag. De har fått uppleva stekhet öken och steniga approacher i svenska skogar. På det hela måste jag säga att Haglöfs Crag är mycket bekväma. Som med alla skor tar det ett par mil innan de har anpassat sig efter foten ordentligt, men när de har gjort det så har man ett par skor man kan lita på. På hårda underlag dämpar de bra och har ett bra rull precis som en större känga, fast smidigare och lättare. När det är riktigt varmt så kan den generösa vadderingen göra att de uppfattas som något varma men meshnätet i skon vädrar ur fukten bra. Ett minus är dock snörningen. Den är ganska besvärlig att dra åt, man får gå över snörningen ”nerifrån och upp” (tänk knyta hockeyrör) flera gånger för att få skon att sitta riktigt bra på foten.
Haglöfs Crag finns även i en Goretex modell och kallas då Crag GT, dammodellen kallas Crag Q. Dessutom finns det en högre kängvariant av Crag som då kallas Haglöfs Crag Hi GT. Haglofs.com
Att : VD Peter Fabrin
Peter
Som skolad vildmarksguide, med ” Ute ” uppdrag under 30 år väljer jag medvetet högsta kvalitet på min utrustning. De får ju inte gå sönder på färd. Likadan har jag alltid gjort privat, för mina barn. Alla föräldrar vet att ungar sliter på ungefär samma nivå som ett aktivt friluftsliv innebär för erfarna utebrukare på året utfärd.
Ok, liten blir stor, men jag fortsätter av gammal vana att tänka kvalitet, vid jular och födelsedagars då det är dags att skänka en present.
Haglövs Crag är en sådan kvalitets-nämnare – …….tänkte jag…men
Bägge skorna är obrukbara på tre år.
Trist att upptäcka att, tre vintrar på en vanlig 20 – 23 årig student i Göteborg räckte för att göra slut på dem. Sulan är nedsliten och har gått hål i. Tåskyddet har släppt i klistret. I det kraftiga i det ovantyget, har tråden gått av i sömmarna mot hårdplastförsärkningen och öppnat ett hål in i skon. Omöjligt att laga utan att Sy rätt igenom Gorotexmembranet.
I motsats till min stillsamme son, är jag hårdförbrukare med ansvar för människor väl och ve, ibland liv – i miljöer som kan vara opålitliga. Jag måste obetingat kunna lita på hållbarheten på min utrustning. Men frågan är om inte dribblandet från H – och mellan Atle, Ratos till Asics – som huvudägare, inte har påverkat kvaliteten på era produkter….
Jag ansvarar alltid för materialinköpen där jag arbetar. Jag köper gärna Nordiskt. Gärna Haglövs, för att kunna vara – lite barnsligt kanske – lokalpatriotisk, mot mina kunder / grupper / klienter / deltagare mm – även om det är ett Japansk-ägt dotterbolag från Finland idag. Men det finns andra tillverkare att välja från. Så frågan blir, om det här skorna det här ett generellt svaghetstecken, eller ett olycksfall i arbetet. Vad säger du / ni själva?