Hur man skall vårda sina kängor

Kängorna hör till bland det viktigaste man har när man är ute på vandring. Ger deDSC_7701 upp är det inte alls kul. Har man ett par kvalitetskängor och vårdar de väl håller de i årtionden. Det viktigaste man skall ha i åtanke är att läder är ett levande material. Därför skall det smörjas med jämna mellanrum så det får ”näring” och håller sig mjukt. En annan anledning till att smörja de är så att de skall behålla sina vattenavstötande och ”andas” egenskaper. Se till att vårda dina kängor efter varje tur så maximerar du livslängden och egenskaperna hos de.

Kängor tvättade utan snören

Kängorna med snören borttagna och tvättade, klara för vaxning.

Det första man gör när det är är dags för att ge sina kängor lite kärlek är att ta ur innersula och skosnören så man kommer åt överallt. Sedan skrubbar man de rena under ljummet rinnande vatten med en borste. Skulle gängorna vara smutsiga och luktar illa invändigt kan man ge de samma behandling där, skrubba de med ljummet vatten och en borste. Har man Goretex kängor är det viktigt att bara använda vanligt vatten. Rengöringsmedel kan förstöra Goretex-materialets egenskaper.

När kängorna fortfarande är lite fuktiga från rengöringen är det dags att vaxa de. Varje kängtillverkare har egna skovårdsprodukter. Meindl har sitt SportsWax och Lundhags har sitt Lädersmorning till exempel. I grunden är det samma klet men genom att använda det som kängtillverkaren rekommenderar vet man att det är optimerat för just din känga. Viktigt är dock att aldrig använda fett till sina kängor. Fettet tränger ner för djupt i lädret och blockerar porerna. Vilket resulterar i att lädret tappar sin naturliga förmåga att andas.

Halvvaxad känga

Här ser man tydligt skillnaden mellan den ovaxade delen och den delen som är mättad med vax.

Gnid in vaxet med en trasa över hela kängan, glöm inte plösen, runt krokarna och öglorna. arbeta in lite vax i taget tills du märker att lädret blir mättat. Var inte rädd för att få lite vax på krokar och öglor det skyddar bara mot rost. Har du en nubuckkänga kommer den tappa sin orginalyta och bli lite blankare och mörkna. Detta är helt normalt och gör faktiskt kängan tåligare. Vill man återställa ytan som när kängan var ny finns det speciella borstar att köpa.

Klara kängor

Kängorna snörade och klara för nya äventyr och vandringar!

Stoppa sedan kängorna med lite tidningpapper på insidan och låt de torka. Byt tidningspappret med jämna mellanrum om du märker att det suger upp fukt. Torka aldrig, ett par blöta kängor för varmt. I torkskåp, vid element, i solen eller vid brasan. Då är risken stor att du ”bränner” lädret vilket gör det torrt och skört.

Om du följer det här med jämna mellanrum kommer du ha ett par kängor som fungerar länge och väl. Och glöm inte bort, använd dina kängor ofta så tappar de inte formen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *