Miura 30 är en prisbelönt mellanstor klätterryggsäck från Arcteryx. Full med smarta funktioner. På vardera sida går det två dragkedjor som man kan dra ner och öppna hela fronten och på så vis få tillgång till hela innehållet i ryggsäcken på en gång. Aldrig mer behöver du packa upp hela ryggsäcken för att komma åt det i botten. För att stänga toppen på ryggsäcken rullar man den ett par gånger och spänner ner den med ett spänne på var sin sida. Ungefär som på en vattentät packsäck.
En av de första sakerna som slår en är hur otroligt robust ryggsäcken är. Den använder en grov och tålig nylonväv, dragkedjorna är stora och kraftiga och lär inte gå sönder i första taget. Även detaljer som handtaget är rejäla för att tåla år av misshandel. Det är är definitivt ingen ryggsäck man behöver akta utan den här är gjord för att användas. Under det dryga halvår jag testat ryggsäcken har jag bland annat dragit den upp för 20-meters kaminer, varit med på både längre klätterresor och dagsturer på de lokala klätterklipporna och den känns fortfarande ny. Men denna robusta konstruktion har ett pris – vikten. Med sina 1,9 kilo är det en av de tyngsta 30-liters säckarna på marknaden.
Bärsystemet är bekvämt och jag har inte haft några problem med det ens på lite längre anmarscher eller med riktigt mycket grejer. Jag hade dock gärna sett ryggen på säcken justerbar på längden. Miura 30 har både midjerem och bröstrem. Midjeremmen är lätt vadderad på sidorna vid höften och bröstremmen går att justera i steg genom att flytta två metallkrokar mellan hål som sitter i olika höjd på de skönt vadderade axelremmarna. Detta sätt att justera bröstremmen är funktionellt men inget du enkelt justerar när du är i rörelse. Ryggpanelen är uppbyggd av två aluminiumstänger som går längsled på varsin sida ryggen för att forma ryggen och ge stabilitet samt en plast/foamskiva för att skydda ryggen från innehållet i ryggsäcken.
Ryggsäcken har tre olika fickor. En övre ficka som är lite mindre och lämplig för småpryttlar. Här är det inga problem att få plats med sitt förstahjälpenkit, sporttejp, mobiltelefon, nycklar eller vad man nu råkar ha med sig. För det senare finns det faktiskt en för ändamålet avsedd krok att hänga upp nycklarna på så du inte tappar de vid klippan.
Mitt på framsidan finns det en lite större ficka som rymmer din förstärkningsjacka, klätterskor eller liknande. Finessen med denna är att man kommer åt den från både utsidan och insidan eftersom den har dubbla dragkedjor. Ovanpå denna ficka finns en av de två förberedda sätten att fästa rep på utsidan av väskan med hjälp av två band som spänns över repet. De här två banden går även flytta till toppen av väskan om man hellre vill ha repet sittande där.
Inuti ryggsäckens huvudfack så finns det två stycken utrustningsslingor av samma typ som man hittar på en klättersele. Perfekt att ha klätterracket på för att förhindra ett enda stort trassel av kammar, kilar och quickdraws. Arcteryx Miura 30 är även förberedd för vattensystem med en liten krok att hänga upp vattenbehållaren på så att den inte säckar ihop. Övre delen på ryggpanelen har ett hål att dra ut slangen igenom och höger axelrem har ett fäste för att hålla slangen på plats. Utrymmesmässigt sväljer den riktigt mycket grejer. Den tar utan problem hela ditt tradrack, sele, klätterskor, förstärkningskläder och lite fika om du har repet utanpå säcken. Det jag saknar är något fiffigt sätt att spänna fast hjälmen på utsidan. Oftast blir det att man knäpper den utanpå i remmarna för repet men då hänger den och slänger lite störande.
När det kommer till långtur och klättra med ryggsäcken är det inget jag vill rekommendera, den är både för tung och för stor/går för långt ner på ryggen. Den hindrar dina rörelser och gör det svårt att komma åt utrustning på din sele. Sammantaget så skulle jag vilja säga att det är en mycket bra säck som renodlad ”crag” ryggsäck i min mening. Gjord för att transportera dina grejer på bästa sätt fram till klippan men inte på den.