Ett av de mest användbara och viktiga verktygen man har med sig i skogen är sin kniv. Med en kniv kan du göra nya verktyg, spänta ved till eld eller använda vid matlagning. I det här testet skall vi kika närmare på en av de mer populära knivarna bland frilufts entusiaster, Fällkniven F1. Fällkniven F1 är namnet till trots en vanlig slidkniv och är en utpräglad överlevnadskniv som ursprungligen är utvecklad för det svenska flygvapnet i åtanke. Det är definitivt ingen prydnadskniv utan här det är funktion som gäller. Kniven är byggd för att tåla alla situationer, även de mest extrema.
Fällkniven F1 är konstruerad med full tånge, det vill säga att tången (den del av bladet som skaftet fästs i) går genom hela skaftet och tittar ut på baksidan av kniven. Det här har flera fördelar. Framför allt blir kniven väldigt stark och tålig. Det finns ingen risk att skaftet lossnar. Att en bit av tången sticker ut på baksidan av kniven gör att man vid behov kan slå där för att t.ex. driva in kniven i ett träd utan att skada skaftet.
Själva skaftet är gjort i ett material Fällkniven kallar för Thermorun, vilket är en väldigt seg typ av plast med lite gummikänsla till den. Plasten är mönstrad med ett slags diamantmönster. Man har bra grepp om kniven hela tiden, även med blöta och kalla fingrar. Den ligger skönt i handen och har en bra balans. Ergonomin på Fällkniven F1 är enligt mig utmärkt. Möjligen att jag skulle vilja ha ett lite bredare grepp.
Går vi vidare till bladet på kniven är det ett laminerat knivblad där eggen är VG10 och ytskiktet är ett stål som kallas 420J2. VG10 är ett roströgt pulverstål som rätt behandlat är både mycket hårt (59 HRC) men också segt. Det ger en kniv som kan bli mycket vass och som håller skärpan länge.
Ytskiktet är som sagt gjort i 420J2, vilket är ett ganska billigt men nästan helt rostfritt stål. Det var jag mycket glad för, förra sommaren. När jag utan att tänka mig för tvättade av kniven i saltvatten och stoppade den i slidan. Resultatet av detta blev några få rostfläckar som jag tror skulle gå att polera bort om man är perfektionist.
För de som vistas mycket i korrosiva miljöer. Som efter kusten eller liknande. Eller tycker det är coolt med ett svart blad, finns Fällkniven F1 att köpa med en keramisk behandling av bladet. Det här skall göra bladet tåligare mot rost och minimera risken för blänk (något som militärer och liknande tycker om). Mitt exemplar har ej denna behandling och jag kan tyvärr inte yttra mig om hur väl det sitter kvar etc.
När man tittar närmare på bladet så är det första man kommer märka är hur otroligt tjockt det är, närmare bestämt 4,5 mm och den har en väldigt distinkt rygg med skarpa kanter. Att det är så tjockt har sin förklaring i att det är en överlevnadskniv. Den skall tåla att misshandlas, rejält. Utan att ta för stora skador. Tester fällkniven gjort visar att Fällkniven F1 tål över 100 kg brytkraft innan den går av!
En annan fördel med den tjocka ryggen märker man när man skall spänta ved med den. Bankar man med ett annat vedträ eller en pinne över ryggen kan man ta sig an ganska rejäla vedträn. De skarpa kanterna på ryggen kommer väl till pass när man skall använda tändstål och ger en bra gnista.
Detta rejäla blad är inte alltid till fördel. Fällkniven F1 är en överlevnadskniv, absolut ingen slöjdkniv. Moment där man önskar precision som i bushcraft eller matlagning visar inte Fällkniven F1, på grund av sitt tjocka blad, upp sin starka sida.
När det kommer till skärpa så finns det inget att anmärka på. Skulle du behöva raka dig med den så är det nog inga problem. Stålet, VG10 i kniven tillsammans med den konvexa slipningen gör att den håller skärpan väl.
Hur stor kniv man vill ha är väldigt personligt. En del vill ha en rejäl kniv, någon kanske till och med en parang. Medan andra vill ha något litet och smidigt som ryms i fickan. Fällkniven F1 är varken en stor eller liten kniv. Längdmässigt är den ungefär som en Morakniv men den har ett betydligt högre och bredare blad.
Slidan till Fällkniven F1 finns i tre olika modeller. Två läderslidor, där den ena har lock med en tryckknapp och en helt öppen slida. Den öppna slidan säljs endast av Fällkniven som tillbehör och inte i tillsammans med kniv. Till min kniv har jag en zytel slida. Zytel är en glasfiberförstärkt nylonplast. Fördelarna med zytel är att det är ett väldigt slitstarkt och hårt material som tål kemikalier, kyla, värme och fukt. Andra föredrar ett mjukare och naturligt intryck som läder ger.
Zytelslidan finns i utförande för både höger och vänsterhänta. Slidan har en loop för att hänga den i bältet. För att se till att man inte kan tappa kniven sitter den fast med ett band man stänger med en tryckknapp. Det är lätt att ta ur och sätta i kniven i slidan tack vare en liten ”ramp” i plasten man kan trycka i från med tummen på. Man kan lätt både sätta i och ta ur kniven ur slidan med en hand. Längst ner på slidan finns det ett dräneringshål för att det inte skall samlas fukt i den samt två hål som kan användas om man vill hänga kniven på bröstet eller liknande.
Sammantaget tycker jag Fällkniven F1 är en riktigt bra kniv, om man inte har något emot prislappen och har i åtanke att det är en överlevnadskniv med främsta ändamål att bygga skydd och göra eld, inte karva dalahästar.
Jag har kört med Fällkniven sedan S1 kom typ -98.
Numera kör jag med F1, U2, S1, PXl eller vad jag känner för ur samlingen. F1 har dock fått mest stryk, omslipningar och lite annat.
Det är en rejäl kniv som tål allt du vill göra, utom tälja dalahästar då.
Jag vet flera i byn som har den som jaktkniv.
Tyvärr snurrar många kopior runt på Tradera. Kolla noga på t.ex. uttaget där bladet går in i skaftet.