Recension: Mountain Hardwear Expedition Duffel

Mountain Hardwear Expedition Duffel

Mountain Hardwear Expedition Duffel storlek medium

Mountain Hardwear Expedition Duffel är en, precis som namnet antyder en duffel bag från amerikanska Mountain Hardwear. Jag har tidigare skrivit en recension om The North Face Base Camp Duffel och i den här recensionen kommer jag att att jämföra de i mellan.

Om man börjar med att kolla på formen på väskan så är den fyrkantig, till skillnad mot The North Face modells om är mer av en cylinder. Detta gör att jag upplever det som lite enklare att packa den utan att få tomma hål mellan väska och packning, lite beroende på vad man packar förstås. Packar man väskan i ett fyrkantigt utrymme kan man dessutom nyttja mer av det utrymmet än om det hade varit en cylindrisk bag.

Ett tillfälle där man vill nyttja ett fyrkantigt utrymme maximalt brukar vara när man flyger med handbagage.  Mountain Hardwear Expedition Duffel i storlek small är tillräckligt liten så att den går i flygbolagens ”burar” vid incheckningen och får där med tas med som handbagage med de flesta flygbolag (inklusive Ryanair). Jag har dock vid flera tillfällen rest med min i storlek medium, med flera olika flygbolag utan klagomål. Då den ligger lite i överkant storleksmässigt får man tänka på att inte packa den sprängfull.

Om man går vidare och kollar på tyget så är det ganska stor skillnad mellan Mountain Hardwear Expedition Duffel och The North Face Base Camp Duffel. Mountain Hardwears väska har inte alls lika grovt tyg utan en betydligt mjukare och följsammare väv men precis som TNFs så är den plastbelagd, dock bara på utsidan. Till skillnad mot The North Face väska som är plastbelagd på båda sidor. Den lite klenare väven gör väskan lättare men samtidigt ger den inte samma intryck av oförstörbarhet som man får av NTFs.

Mountain Hardwear Expedition Duffel unpacked

Opackad faller Mountain Hardwear Expedition Duffel ihop och blir helt platt.

En annan egenskap Mountain Hardwear Expedition Duffel får på grund av den tunnare väven är att den klarar inte av att hålla formen opackad utan en faller ihop. Detta är enligt mig en nackdel då jag tycker den blir besvärligare att packa. Å andra sidan tar den mindre plats när den är opackad. I vädertestet är Mountain Hardwear trots den klenare väven helt i klass med The North Face och läcker bara i sömmarna. Locket skyddar dragkedjan lite bättre och gör ett bra jobb för att hålla vattnet från att komma in den vägen.

Mountain Hardwear Expedition Duffel sidoficka

Sidofickan är min favoritfunktion på Mountain Hardwear Expedition Duffel

På utsidan hittar man förutom infästningspunkter för att förankra väskan vid transport, handtag på kortsidorna en väldigt praktisk dragkedjeförsedd ficka för saker man lätt vill kunna få tag på eller stoppa undan. Öppningen på väskan är avlång, svagt kilformad med två separata dragkedjor med locket fäst i ena kortsidan. Dragkedjorna i Mountain Hardwear Expedition Duffel är en storlek mindre än de på TNF Base Camp, och förmedlar ett ganska alldagligt intryck.  Fäst i dragkedjorna sitter det snöre med en rejält tilltagen bit av transparent plastslang vilket gör det lätt att få tag på dragkedjorna. Det hade varit grymt om slangen hade varit i en avvikande färg för att göra de superlätta att hitta, även om det inte är något problem som det är med tanke på storleken.

Mountain Hardwear Expedition Duffel meshpocket

Nätfickan på ena kortsidan i Mountain Hardwear Expedition Duffel

Väl inne i väskan hittar man på kortsidorna varsin dragkedjeförsedd nätficka för småsaker. I den ena finns det en liten karbinhake i plast för att hänga nycklar eller liknande på. Botten och locket är förstärkta med ett klar-orange tyg medan övriga delar i väskan är ljusgrå. Det ljusa tyget gör det lättare att hitta i väskan, vilket är en fördel mot The North Face som har samma färg på utsidan som insidan. Det är även på insidan man hittar kompressionsremmarna på  Mountain Hardwear Expedition Duffel. De fungerar så att det är en rem som knäpps med ett plastspänne över kortsidan på väskan och sedan dras åt. Det här systemet gör att det är väldigt lätt att dra igen dragkedjan på väskan när den är fullpackad. Det ger dock inga stora möjligheter att minska volymen på väskan om man skulle vilja det.

Mountain Hardwear Expedition Duffel

Mountain Hardwear Expedition Duffel storlek medium

Om vi går över och kollar på bärsystemet, eller kanske avsaknaden av bärsystem. Mountain Hardwear Expedition Duffel har inga separata bärremmar för att bära väskan på ryggen som TNF har på sin utan har utformat de ordinarie handtagen för detta ändamål. De är knappt sju centimeter breda, lätt vadderade och insvängda på mitten för att tillåta att den också kan bäras bekvämt med händerna. Fördelen med att inte ha separata remmar för bärsystemet är att det blir mindre som kan fastna vid transport och mindre att bråka med när man ska hämta grejer ur väskan. Nackdelen är att bärsystemet på Mountain Hardwear Expedition Duffel inte är lika bekvämt som på The North Face Base Camp Duffel. Även om jag tror det skulle gå att få det bekvämare med en bättre stoppning och utformning av själva remmarna.

Slutsatsen i jämförelsen är att med  Mountain Hardwear Expedition Duffel får du en lättare, men inte lika robust väska som motsvarande från The North Face. Jag gillar verkligen fickan på utsidan av väskan men jag gillar inte bärsystemet lika mycket.

mountainhardwear.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *