Garmin Monterra, ny android GPS

Garmin MonterraI går släppte Garmin en amerikansk pressrelease där de berättar att de skall släppa en ny handhållen GPS enhet som de kallar Monterra. Garmin Monterra är en GPS enhet med 4 tums multitouch ”transflexiv” skärm. Att skärmen är transflexiv innebär att den skall gå att läsa även i starkt solsken och man bara behöver bakgrundsbelysa den i situationer med låga ljusförhållanden.

En av de stora nyheterna med Monterra är att den kör Android som operativsystem. Samma som många smartphones. Detta innebär att du förutom ren navigation kan köra samma appar som en smartphone. Till exempel geocaching appar, ArcGIS, eller vilken annan app som helst i Google play.

broadcasting satelliteNär det kommer till positioneringsbiten har Garmin begåvat den med dubbelbandig GPS mottagare och GLONASS mottagare (rysslands egen variant på GPS) vilket skall ge snabb och precis positionering även i djupa dalar och under tät vegetation. Den treaxliga kompassen med accelerometer ser till att den kan visa rätt riktning även när du står still.

Monterra har även inbyggd barometer för att exakt kunna bestämma höjd eller för att övervaka väderförändringar. Skulle inte barometern berätta tillräckligt om vädret har Monterra även inbyggd FM-mottagare så du kan lyssna på väderprognosen. I de inbyggda högtalarna eller med hörlurar.

Kartorna i enheten har en funktion som Garmin kallar för ”3d MapMerge ” Detta innebär att man kan kombinera olika kartor och visa på skärmen. Man kan till exempel kombinera en topografisk karta med satellitbilder och på så vis få en 3d vy över landskapet man är i. På kartorna kan man sedan navigera med multitouch gester. Precis som du kan göra på en modern smartphone.

Broken-phoneMonterra är vattentät ner till en meter i 30 minuter enligt IPX7. Skärmen är precis som de flesta smartphones idag gjord av mineralglas. Vilket oroar mig något. Med tanke på hur min telefon ser ut. Mineralglas är väldigt reptåligt. Men kan gå sönder och spricka. vid kraftiga stötar, speciellt med vassa föremål.

För att koppla upp sig mot nätet för att installera appar eller liknande har Monterra inbyggt WiFi. Dock så saknar den simkort för att kunna koppla upp den mot nätet när man inte har tillgång till WiFi Ett annan väldigt intressant trådlös teknik enheten har fått är ANT+.  ANT+ möjliggör att koppla upp en pulssensor, kadensmätare eller stegräknare till GPS-enheten. Att den den sedan kör android gör att du kan logga din puls och fart i din favorittränings app. Till exempel RunKeeper

Garmin MonterraAndra nämnvärda funktioner är en inbyggd 8 megapixel kamera med LED ”blixt” som dessutom kan filma i FullHD. Bilderna kan sedan lagras i det 8GB stora interna minnet. Skulle inte det räcka till finns det plats för ett microSD kort för att bygga ut utrymmet.

Ström för att driva hela kalaset får enheten via ett medförande Li-ion pack eller med traditionella AA-batterier. Vilket gör det lätt att få tag på och byta batterier var man än är.

Kort och gott så ser det på pappret ut att kunna bli en grym handhållen GPS mottagare. Dock så kommer det till ett pris. Ett ganska högt pris. Garmin Monterra kommer att lanseras i USA under tredje kvartalet i år med ett listpris på 649,99 dollar. Eller nästan 700 dollar om man vill ha lite bättre kartor i. Så en vild gissning är att den kommer kosta någonstans runt 6000 kr när den dyker upp i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *