Primus Eta Lite, nytt kök från Primus

Primus Eta LiteI morgon på tyska Outdoor mässan OutDoor Friedrichshafen så kommer Primus visa upp sitt nya toppmonterade gaskök Primus Eta Lite. Primus Eta Lite kommer med en 0,5 liters gryta och väger  355 gram. Det är alltså ett renodlat solokök för att koka vatten i till dryck eller frystorkat. Så långt inga konstigheter. Det intressanta visar sig när man tittar lite närmare på Primus patentsökta brännare.

Primus Eta Lite använder sig av en teknik Primus kallar för Laminar Flow Burner, eller kort och gott LFB. Det innebär att bränsle-luft blandningen får ta en omväg över en horisontell skärm innan det når upp till grytan där det förbränns. I praktiken innebär det att man kunnat konstruera brännaren 20% lägre. Den totala höjden av Eta Lite brännaren är 5,5 cm. Att hålla höjden på köket nere är någonting Primus jobbat med för att få ett stabilt kök.

Primus Eta Lite triangle jointYtterligare en bidragande faktor för att hålla köket stabilt är den nya bajonettfattningen som Primus Eta Lite har mellan gryta och brännare. Man ställer grytan på brännaren och vrider tills det säger klick, så sitter grytan säkert fast på brännaren.

Brännaren i Primus Eta Lite har en effekt på 1500W och en verkningsgrad på 78% vilket är betydligt mer än till exempel ett Trangia kök. En hög verkningsgrad innebär att du behöver ta med dig mindre bränsle och du spar där med vikt. Brännaren piezo-tänd och tänds altså med ett knapptryck.

Kollar man vidare på grytan är det som jag skrev i inledningen en 0,5 liters hård anodiserad gryta med isolerande filtöverdrag. Locket till grytan jobbar dessutom extra som mugg. På botten av grytan sitter det en värmeväxlare och det är även in denna man vrider fast brännaren. Av bilderna att döma bildar de en homogen konstruktion som också ser relativt vindskyddad ut.

Primus Eta Lite är planerad att släppas till våren 2014 och rekommenderat butikspris är 129.95 Euro. Ungefär 1130 kr.

www.primus.se

5 svar på ”Primus Eta Lite, nytt kök från Primus

  • Om man bara jämför de på pappret så verkar Jetboil Sol och Primus Eta Lite vara väldigt lika. De väger ungefär lika mycket och hamnar i samma pris-område.

   Det Primus säljer sin Eta Lite med är att deras nya LFB brännare skall göra köket mer kompakt och där med stabilare. Det verkar Primus ha lyckats med. Om man jämför pressbilderna på Primus Eta Lite och Jetboil Sol så är Primus Eta Lite ganska mycket lägre sett till brännarens storlek.

   Jämförande bild här: http://www.materialisten.se/?attachment_id=567
   Bilderna är tagna ur lite olika vinklar. Men båda köken har en 100 grams gastub. Så det är de jag försökt matcha i storlek.

   Röd linje är där Jetboils gryta börjar och blå linje där Primus gryta börjar. Värmeväxlaren räknar jag till brännaren i det här fallet.

   Att göra ett jämförande test av båda köken skulle vara väldigt intressant och något jag skall försöka undersöka möjligheterna för.

   • Trevligt, ser fram emot sett sådan test.
    Har själv ett gammalt JetBoil av första generationen…
    Fungerar bra, men det är ju alltid kul med nya mindre prylar 😉

 1. Pingback: Nyheter från OutDoor Friedrichshafen | Materialisten.seMaterialisten.se

 2. Mycket trevligt kök. Kokar en halvliter väldigt snabbt. provade det mot ett Reactor nyligen och jag upplever primusvarianten som klart konkurrenskraftig.
  Bajonettfattningen känns rejäl och med tillhörande kaffepress blir det en riktig allround-lösning för 1-2 personer. de maträtter som kräver ~4dl vatten krävs två uppkokningar om man är två (naturligtvis) men det går så fort att det ändå inte upplevs som ett problem.

  Det här är en sådan produkt jag önskar att jag fått behålla efter testet och med stor sannolikhet kommer köpa när den lanseras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *